İstanbul
15 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uzmanlardan giderek büyüyen sağlık sorunu obezite hakkında uyarı

Uzmanlardan giderek büyüyen sağlık sorunu obezite hakkında uyarı
OBEZİTE, BİRÇOK KRONİK HASTALIĞIN NEDENİ VEYA RİSK FAKTÖRÜ OLARAK KABUL EDİLİYOR. SAYGI HASTANESİ OBEZİTE VE METABOLİK CERRAHİ KLİNİĞİ SORUMLU HEKİMİ OP. DR. SİNAN TEZER, OBEZ VE FAZLA KİLOLU YETİŞKİN SAYISININ ARTIŞ GÖSTERDİĞİNİ İFADE ETTİ.

Obezite, son yıllarda artan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve birçok kronik hastalığın nedeni veya risk faktörü olarak kabul ediliyor. Saygı Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Kliniği Sorumlu Hekimi Op. Dr. Sinan Tezer, obez ve fazla kilolu yetişkin sayısının artış gösterdiğini vurgulayarak, obezitenin topluma ekonomik yük getirebileceğini dile getirdi.

Obezitenin nedenlerini açıklayan Tezer, biyolojik faktörler, akıl sağlığı, genetik riskler, çevresel etkenler, sağlık hizmetlerine erişim ve ultra işlenmiş gıdalara ulaşım gibi çeşitli faktörlerin bu duruma katkı sağladığını belirtti. Obezitenin sadece irade eksikliği değil, daha karmaşık nedenlerin altında yattığını vurgulayan Tezer, aynı zamanda obezitenin bireysel bir sorun olmanın ötesinde toplumsal bir sorun olduğunu ve dünya genelinde obez ve fazla kilolu yetişkin sayısının arttığını ifade etti.

Obezite tedavisinin önemini vurgulayan Op. Dr. Sinan Tezer, tedavinin çok yönlü bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti. Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ölçümü ile obezite tanısının konulabileceğini ifade eden Tezer, tedavide kilo kaybının hedeflendiğini ve bunun multidisipliner bir yaklaşım gerektirebileceğini söyledi. Obezitenin, Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığın risk faktörü olduğuna dikkat çekti.

Obezite ile başa çıkmak için temel adımın yaşam tarzını değiştirmek olduğunu açıklayan Tezer, uygun bir diyet ve egzersiz programını benimsemenin önemini vurguladı. Bu sürecin genellikle en az 6 ay sürebileceğini ve bu süre içinde başlangıç kilosunun yüzde 5'ini kaybetmenin hedeflendiğini belirtti. Eğer istenilen kilo kaybı bu aşamada sağlanamazsa, daha ileri medikal tedavilere geçilebileceğini ifade etti.

Kilo kaybını desteklemek amacıyla hekimler tarafından önerilen ilaç ve ürünlerin bulunduğunu söyleyen Tezer, ancak bu ilaçların veya ürünlerin bireyin katkısı olmadan tek başına büyük ölçüde kilo kaybı sağlayamayacağına dikkat çekti. Bu medikal tedavilerin, yaşam tarzı değişiklikleri ve sağlıklı alışkanlıklarla birlikte kullanılması gerektiğini vurguladı.

Obezite cerrahisinin son yıllarda yaygınlaştığına değinen Tezer, bu tür ameliyatların kilo kaybı sağlamak ve obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarını azaltmak için tercih edilen bir seçenek olduğunu belirtti. Ancak obezite cerrahisinin ciddi bir adım olduğunu ve önce dikkatli bir değerlendirme gerektirdiğini söyledi. Bu değerlendirmenin, endokrinoloji ve metabolizma uzmanları tarafından yapılması gerektiğini belirten Tezer, kişilerin en az 6 ay boyunca bu uzmanlar tarafından takip edilmesinin obezite cerrahisinin uygun bir seçenek olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!