Van'da yaz mevsiminin gelmesi ve yüksek sıcakların başlaması, vücutta sıvı ve mineral kaybına ve beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden olurken, uzmanlar bu konuda vatandaşları uyarmıştır. Lokman Hekim Hayat Hastanesi Diyetisyeni Rozelin Aslan, yaz aylarının vücutta birçok değişikliğe yol açtığını ve bu dönemde dikkat edilmesi gereken konuları açıklamıştır.
Aslan'a göre yaz aylarında sıcak hava nedeniyle terleme artar ve bu durum vücuttan yaklaşık 2,5 litre su kaybına yol açar. Bu kaybı karşılamak için su, süt, ayran, çay, limonata gibi sıvılar tüketilmelidir. Ayrıca sıcak havalarda terle birlikte sodyum ve potasyum gibi minerallerin kaybedilmesi, halsizlik, yorgunluk ve dolaşım problemlerine neden olabilir. Bu nedenle tuzlu ayran gibi sodyumu, sebze ve meyveler gibi potasyumu dengelemek önemlidir.
Ayrıca yaz aylarında ağır hamur işleri, tatlılar ve kızartmalar gibi yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı ve mümkünse ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, bu besinler vücut direncini artırarak sağlıklı bir yaşam tarzını destekler. Ayrıca ekmek tercihi tam buğday unundan yapılmış ürünlerden yana yapılmalı, pilav ve makarna tüketimi sınırlanmalıdır.
Son olarak, fiziksel aktivitenin artırılması da önerilir. Tempolu yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler hem fazla kiloların atılmasına yardımcı olur hem de genel sağlığın korunmasına katkı sağlar.
Uzmanlardan sıcaklara karşı beslenme uyarısı
LOKMAN HEKİM HAYAT HASTANESİ DİYETİSYENİ ROZELİN ASLAN, YAZ MEVSİMİNİN GELMESİ VE AŞIRI SICAKLARIN BAŞLAMASIYLA BİRLİKTE BEDENDE ORTAYA ÇIKAN SU VE MİNERAL KAYIPLARI İLE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DEĞİŞMESİ PEK ÇOK SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇTIĞINI BELİRTEREK, VATANDAŞLARA UYARILARDA BULUNDU.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.