İstanbul
29 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yaralı yavru ayı için seferber oldular

Yaralı yavru ayı için seferber oldular
SAKARYA'DA YARALI HALDE BULUNAN YAVRU BOZ AYI, KOCAELİ'NİN KARTEPE İLÇESİNDE BULUNAN ORMANYA DOĞAL YAŞAM PARKI YABAN HAYATI KURTARMA VE REHABİLİTASYON MERKEZİ'NDE TEDAVİ ALTINA ALINDI.

Sakarya'da yaralı bir yavru boz ayı bulundu ve bu ayı, Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Ormanya Doğal Yaşam Parkı Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. Ayının iç kanaması ve boynundaki kırıklar nedeniyle tedaviye ihtiyacı vardı.

Sakarya'nın Akyazı ilçesindeki Dokurcun Yaylası'nda yaralı bir boz ayı yavrusu bulan köylüler, durumu Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine bildirdi. Ekipler, yaralı ayıyı teslim aldı ve daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ormanya Doğal Yaşam Parkı'na nakletti. Burada ayı, veteriner hekimler tarafından muayene edildi ve ön ayaklarında yoğun bir kan birikmesi (hematom) ve boynunda kırıklar tespit edildi. İç kanaması olduğu da belirlendi ve hemen tedaviye başlandı.

Veteriner hekim Muhammet Nalkıran, yavru ayının durumunu şu şekilde açıkladı: "Dün Sakarya'da bulunan yavru boz ayı, köylüler tarafından bulunarak ekiplere haber verildi. Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince boz ayı bize transfer edildi. İlk kontrolde ön ayaklarda yoğun kan birikimi vardı. Röntgenlerde boynundaki kırıklar da tespit edildi. Tedavi hemen başladı ve iç kanama süreci mevcut. İlerleyen dönemde tedavi ve rehabilitasyon sürecini tamamladıktan sonra tekrar doğaya salınacak."

Daha ayrıntılı bir tedavi için iç kanama sürecinin atlatılması gerektiğini belirten Nalkıran, "Olayın ciddiyetini değerlendirmek için öncelikle iç kanama sürecini atlatmayı beklememiz gerekiyor. Ardından detaylı bir MR taraması yapabiliriz ve gerektiğinde cerrahi müdahale de gerekebilir. Bu süreç 40-45 gün sürebilir, ancak vakadan vakaya değişebilir. Durumu daha ayrıntılı bir şekilde değerlendireceğiz."

Nalkıran ayrıca, Ormanya Doğal Yaşam Parkı Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nin, bölgedeki yaban hayvanlarına hizmet veren donanımlı bir merkez olduğunu vurgulayarak, "Bu bölgenin en donanımlı merkeziyiz. Yaban hayvanlarına hizmet veriyoruz ve onları koruma altına alıyoruz. Bu sene ikinci ayı vakamız. Sadece ayılar değil, tüm yaban hayvanlarına yardımcı oluyoruz ve bölgedeki yaban hayatına katkı sağlıyoruz" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!