Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı yaylalarında doğal olarak yetişen, halk arasında "ışgın" veya "uçkun" olarak bilinen "yayla muzu" sofralarda yerini almaya başladı. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte 1000 ila 3000 metre yükseklikte yetişen bu özel meyve, Erzincan'da 30 ile 40 TL arasında satılıyor. Erzincan merkezinde seyyar satıcılar tarafından sunulan "ışkınlar", vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Atlanta Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar, ışkının kanser tedavisinde potansiyel bir ilaç olarak görüldüğünü belirtiyor. Ancak bununla sınırlı değil, yöre insanı tarafından ışkın, diğer birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Işkın otunun boyu, 40 santim ile 150 santim arasında değişebiliyor ve içerdiği bol miktardaki C vitamini yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca taze olarak tüketildiğinde mide bulantısını hafifletmeye ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. İlk araştırmalar, ışkının grip ve ateşli hastalıklara karşı da tedavi edici etkilere sahip olabileceğini göstermektedir.
Seyyar satıcı Sinan Atasever, yaklaşık 15-20 yıldır yüksek dağlarda ışkın topladığını ve tezgahlarında sattığını ifade etti. 30-40 TL arasında satılan ışkının son zamanlarda kanser ve diğer hastalıklara iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlandığı için talebin arttığını belirtti. Müşterilerin çoğunun bu meyveyi tedavi amaçlı kullanmaya başladığını söyledi ve fiyatın ilerleyen günlerde daha uygun hale geleceğini düşündüğünü ifade etti.
“Yayla Muzu” tezgâhlardaki yerini aldı
DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN YÜKSEK RAKIMLI YAYLALARINDA DOĞAL OLARAK YETİŞEN, HALK DİLİNDE IŞGIN VEYA UÇKUN OLARAK BİLİNEN ‘YAYLA MUZU’ TEZGÂHLARDAKİ YERİNİ ALDI
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.