İstanbul
19 Ocak, 2025, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yemek Yemeyi Sevenlerin Dikkatine, Obeziteden Korunun!


Yemek Yemeyi Sevenlerin Dikkatine, Obeziteden Korunun!
Obezite, kelime anlamıyla vücudun alabileceğinden fazla kalori yüklenmesi sonucu kişinin vücut kitle indeksinin 30’dan yüksek olması durumudur.

Obezite Hastalığı Nedir?


Obezite, kelime anlamıyla vücudun alabileceğinden fazla kalori yüklenmesi sonucu kişinin vücut kitle indeksinin 30’dan yüksek olması durumudur ve oldukça tehlikelidir. Obezite hastalığı, vücut kitle indeksiniz, boyunuz ve kilonuzun uyumsuzluğu sonucunda karşılaşacağınız sağlıksız bir durumdur desek yanlış olmaz. Obezite hastalığında iç organlarınız ile birlikte karın bölgenizde de ciddi bir yağlanma söz konusu olur. Vücut yağ oranınız sağlıksız bir şekilde artış gösterirse obez olma ihtimaliniz de aynı şekilde artacaktır. Bu sağlıksız artış, kalp damar hastalıkları, nefes darlığı, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir. 

Türkiye başta almak üzere dünyanın pek çok yerinde hızla yayılan obeziteyi yenebilmek oldukça zorlu bir süreçtir. Obezitenin oranları her geçen gün artmakta ve pek çok insan yaşam savaşını kaybetmektedir. Bunu yaşamamak için öncelikle psikolojik olarak doymayı öğrenmeniz gerekiyor. Yani, psikolojik obeziteyi yenebilmeniz gerekiyor. Fiziksel olarak doyduğunuzda yemeyi hemen bırakmalı, ‘’biraz daha yemeliyim’’ düşüncesinden kurtulmalısınız. 


Obezite Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Obezite hastalığının ilk belirtisi, aşırı kilo alımına bağlı olarak artan yağ oranıdır. Obeziteniz ilerledikten sonra bel çevrenizde de ciddi bir yağlanma olacaktır. Aşırı kilo alımına bağlı olarak hareket etmede ve nefes almada güçlük, bacak ve kemik ağrıları, aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik gibi fiziksel problemler ortaya çıkacaktır. Fiziksel zararlarının yanında psikolojik zararları da muhakkak olacaktır. Kiloya bağlı depresyon, anksiyete ve birtakım fobilerin gelişmesi de cabası. 

Obezite nedenlerine odaklandığımızda aile ve genetik faktörler oldukça önemlidir. Yetersiz anne sütü, psikolojik faktörler, yanlış ve yetersiz beslenmek, maddi durum, antidepresan gibi ilaç kullanımı, sigara ve alkolü fazla tüketme gibi sebepler obeziteye sebep olabilmektedir. Yanlış ve aşırı beslenme alışkanlığınız bulunuyorsa bu konuya çok dikkat etmeniz gerekiyor. Ailede obezite varsa ekstra dikkat etmeniz gerekecektir çünkü genetik faktörler sebebiyle normal bir insana göre çok daha hızlı kilo alabilirsiniz. Çok yemek yediğinizi hissettiğinizde de en azından tempolu bir yürüyüş yaparak yediklerinizi eritebilirsiniz.


Obezite Hesaplama Nasıl Yapılır?

Obezite hesaplamasının yapılabilmesi için vücut kitle indeksinizi hesaplamanız gerekmektedir. BKİ, yani beden kitle indeksinizi hesaplarken vücut ağırlığınız m2 şeklinde boyunuza bölünmesi ile yapılmaktadır. Bunu bir örnekle açıklayalım. Kilonuzun 75 olduğunu varsayalım. Boyunuz da 1.70 olsun. 75 kg / 1.70 boy*1.70. Bu şekilde hesapladığınızda ortaya çıkan sonuç, vücut kitle indeksinizi size sunacaktır. Sonuç 2,89 yani 25,95 olarak çıkıyor. Bu durumda toplu-fazla kilolu sınıfına dahil oluyorsunuz. BKİ için sunulan sayı aralıkları şu şekilde verilmiştir: 

  1. Zayıf: <18,5
  2. Normal: 18,5-24,9
  3. Toplu(Fazla Kilolu): 25-29,9 (Hafif diyabet ve kalp hastalığı riski mevcut)
  4. Obez 1 (Obezite): 30-34,9 (Diyabet ve kalp hastalığı riskleri artış göstermeye başlar)
  5. Obez 2 (Morbid Obezite): 35,39,9
  6. Obez 3 (Süper Morbid Obezite): >40 (Ölümcül hastalıklar)


Beden kitle indeksiniz 30’dan yukarıdaysa obezite grubuna dahil olursunuz. Bu gruba dahil olmak da sizi oldukça riskli bir duruma sokuyor. Morbid ve süper morbid obezite durumuna gelmemek için elinizden gelenin fazlasını yapmalı, sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız. 


Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obezite tedavi seçenekleri oldukça fazladır. Sağlıklı beslenmek, bir yandan egzersiz yapmak ve cerrahi işlem yaptırmak gibi seçenekleri eş zamanlı olarak bir arada yürütebiliyor olmalısınız. Birinden birini eksik yapmanız halinde tüm domino taşları yıkılır ve en başa dönersiniz. Kendinize bir diyet ve egzersiz programı hazırlayarak başlayabilirsiniz. Cerrahi işleminizi gerçekleştirdikten sonra yapacağınız programlı diyet ve spor ile uzun vadede de olsa ideal kilonuza kavuşabileceksiniz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!