İSTANBUL,(DHA)- Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi Bilgi Günü & Proje Pazarı etkinliği düzenlendi. Etkinlikte; Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi alanında projeler geliştirmeyi hedefleyen araştırmacılar bir araya getirildi. Araştırmacıların bilgi alışverişinde bulunduğu etkinlikte yeni iş birliklerinin oluşturulmasına da olanak sağlandı.
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Marmara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Biyoteknolojisi Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (SABİOTEK) ve YTÜ Teknopark iş birliği ile 1 Kasım’da Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi Bilgi Günü & Proje Pazarı etkinliği düzenlendi. YTÜ Davutpaşa kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşmacılar sunum yaparak ‘Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi’ ile ilgili bilgilendirdi. Türkiye’nin uluslararası bilimsel işbirliklerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen programda katılımcılar, proje fikirlerini sunup yeni işbirlikleri yapma imkanı buldu.
“ERİŞİM NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA”
Açılış konuşmalarını yapan YTÜ Araştırma ve Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya, “Bu kalabalığı bir araya getirdiğimiz için mutluyuz. Çünkü SABİOTEK’İ 3 yıl önce büyük emeklerle kurduk. Türkiye için iyi bir model olduğu, ortak altyapı kullanımı bu tarz çağrılarda birlikte hareket edebilme, çağrılarda hızlı aksiyon alabilme, gerek 1004 gerekse uluslararası çağrılarda akademisyene ulaşabilme, erişim noktasında önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Buna sebep olduğumuz için yönetim çok mutluyuz. Ve böyle bir yapının içerisinde bulunduğumuz için de ayrıca mutluluğumu belirtmek isterim” dedi.
“SAĞLIKTA BİRTAKIM ÇÖZÜMLERİN MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMLERİ OLMASINI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNMÜŞTÜK”
Göreve başladıklarında birtakım alanlarda kümelenmek istediklerini belirten Özkaya, “Bunlardan birisi sağlık alanıydı. Kovid döneminde 3 buçuk yıl önce göreve başlamış olduk. Bunu entegre ederek sağlıkta birtakım çözümlerin mühendislik çözümleri olmasını gerektiğini düşünmüştük. Böyle bir yapıya gitme sebebimiz de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve Marmara Üniversitesi ikisi gibi güzide Tıp Fakülteleri bulunan üniversitelerle etkileşim ve iş birliği yapma yolunda birtakım adımlar attık. İlk yönergeyi hazırlayıp Türkiye için ortak araştırma altyapısı olan bir model oluşturmuş olduk” açıklamasını yaptı.
“KÜMELENMENİN ARAŞTIRMA EKOSİSTEMİNİ KURMA AÇISINDAN ÇOK BÜYÜK ÖNEMİ VAR”
Prof. Dr. Bestami Özkaya son olarak şunları söyledi:
“Bu anlamda da tabii ki Teknopark'ta da aynı zamanda teknoloji transfer ofisi AŞ. birimimizde uluslararası iş birliğinden sorumlu bir koordinasyon birimi kurduk. TÜBİTAK uluslararası ilişkiler daire başkanlığından İyi bir transfer yaptık. Olağanüstü işler yapıyorlar. Bizi Yıldız Teknik Üniversitesi'ni buradaki akademisyen potansiyeliyle 2022’de lider yaptılar. Kümelenmenin araştırma ekosistemini kurma açısından çok büyük önemi var. Bunlardan biri de sağlık biyoteknolojisiydi ki başarıya ulaştı. Önümüzdeki yıllarda, bağımsız 3 üniversitenin birlikte kurduğu bir mükemmeliyet merkezine de dönüşmesini temenni ediyorum.”
“ULUSLARARASI YAPILAN İŞ BİRLİKLERİYLE İYİ BİR NOKTAYA GELDİK”
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'nın Araştırma Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce ise “SABİOTEK konusunda 3 yılda çok ciddi yol katettik. En son 2022’de yaklaşık 150 milyon 3 üniversitenin birlikte bir proje büyüklüğüne kadar ulaştığımızı ifade etmek isterim. Bu gerek araştırma arası destek programı kapsamında YÖK'ün üniversitede tanımlamış olduğu bütçede birlikte hareket etme, gerek TÜBİTAK tarafında 1001 ve diğer projelere birlikte başvuru yaparak alınan projeler, gerekse uluslararası alanda yapılan iş birlikleri çerçevesinde hakikaten iyi bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
“FON ÜRETİP BU FONUN ÖZGÜRCE KULLANABİLECEĞİ BİR YAPI OLUŞMASI HUSUSUNDA TEMELLERİNİ ATTIK”
Prof. Dr. Erol İnce, “Bu yapının önümüzdeki zamanlarda sağlık değil, mühendislik ve diğer alanlarda da bir kümelenme yapısı oluşturarak gerek 1004’lerde, gerekse diğer büyük güdümlü projeler tarafında birlikte hareket edebilecek yapıları oluşturabilecek özelliğe sahip olduğunu da ifade etmek isterim. Bu konuda başka bir adım daha atıyoruz. Kanun değişikliği kapsamında YÖK’le çalışmalar yaptık. Bu yapının daha rahat hareket edebilmesi adına kendinin fon üretip bu fonun özgürce kullanabileceği bir yapı oluşması hususunda temellerini attık. Yakın zamanda mecliste kanun değişikliğine gidilerek burada bu yapının, özellikle Sağlık Biyoteknolojisi Mükemmeliyet Merkezinin daha özgürce hareket edebileceği bir yapıyı oluşturma konusunda başarılı olacağımızı düşünüyorum" dedi.
Yaptığı sunumlarla Ufuk Avrupa’yı tanıtarak sağlık kümesini ve sağlık kümesi kapsamında açılan çağrılarla ilgili bilgi veren TÜBİTAK Ufuk Avrupa Sağlık Kümesi Ulusal İrtibat Noktası'ndan Doç. Dr. Selcan Türker, “Ufuk Avrupa programı dediğimizde, Avrupa Birliği çerçeve programlarından 9’uncusundan bahsediyoruz. Bu yapılanma ilk kez 1984 yılında oluştu. AR-GE ve yeniliğe destek veren, Avrupa'nın bilim ve teknolojideki politikalarının ortak uygulanmasını hedefleyen bir fonlama mekanizması. Ülkemiz bu sürece 6’ncı çerçeve programında dahil oluyor. Bu programın çok önemli amaçları, hedefleri var. Biraz önce de ifade ettiğim gibi AR-GE'ye ve yeniliğe destek veren bir program. Sosyal ve ekonomik yönden Avrupa'nın kalkınmasını, istihdamın artmasını ve Avrupa'nın bilimsel olarak liderliğini koruması hedefleniyor” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.