İstanbul
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ZBEÜ Öğretim Üyeleri tarafından geliştirilen Nano-Partikül Algılama Teknolojisi patent aldı

ZBEÜ Öğretim Üyeleri tarafından geliştirilen Nano-Partikül Algılama Teknolojisi patent aldı
ZBEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN PROF. DR. ŞENOL HAKAN KUTOĞLU, PROF. DR. RAHİME SEDA TIĞLI AYDIN, DOÇ. DR. HAKAN KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN USTABAŞ KAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA KOCABAŞ, TIP FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. İSHAK ÖZEL TEKİN VE TÜRKSAT’TA GÖREVLİ SEDA KARTAL’IN BİRLİKTE GELİŞTİRDİKLERİ “YANAL KESME SAYISAL HOLOGRAFİK MİKROSKOPİ TABANLI NANO-PARTİKÜL ALGILAMA SİSTEMİ” PATENT ALDI.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte geliştirdikleri “Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Nano-Partikül Algılama Sistemi” Patent aldı.


ZBEÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Prof. Dr. Rahime Seda Tığlı Aydın, Doç. Dr. Hakan Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Ustabaş Kaya, Dr. Öğr. Üyesi Sefa Kocabaş, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve TÜRKSAT’ta görevli Seda Kartal’ın birlikte yer aldıkları “Değişik Atmosferik Koşullarda Holografik Mikroskopik Tekniklerle Virüs ve Nanopartiküllerin Saptanması ve Davranışlarının İzlenmesi” başlıklı ZBEÜ BAP projesi kapsamında geliştirilen sistem, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının başvurusu neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirilerek Patent Tescil Belgesi almaya hak kazandı.


7 bilim insanının özverili çalışmaları neticesinde tescillenen buluşla, Yanal Kesme Sayısal Holografik Mikroskopi Tabanlı Sistem kullanılarak havada serbestçe hareket eden çeşitli virüs, bakteri, polen ve benzeri biyolojik yapılar ile havada asılı duran mikro ve nano yapılar tanımlandı. Ayrıca bu partiküllerin değişik ortam koşullarında sergiledikleri davranışa göre çıkartılan konsantrasyon miktarı ile havada kalma sürelerinin belirlendiği gözlemlendi. Buna ek olarak cihaz ile algılanan her türlü madde eş zamanlı olarak derin öğrenme algoritmaları ile sınıflandırılabiliyor. Kullanılan sistemde komponent sayısı oldukça az olduğundan, PM konsantrasyon miktarını ölçmenin ve bu parçacıkları derin öğrenme kullanarak sınıflandırma ile tanımlamanın ilk defa ucuz bir sistemle yapılabileceği vurgulandı.


Patent Tescil Belgesi almaya hak kazan bu sistem, temassız ölçüm yöntemlerinin önem kazandığı günümüz teknolojisine oldukça uygun olup sağlık, çevre, biyoloji, iş hijyeni, GLP (Good Laboratory Practice) ve GMP (Good Manufacturing Practice) şartlarının denetlenmesinde ve benzeri alanlarda da kullanılabilecek.


Deneysel olarak yüksek başarı sağlayan buluş, bireysel katılım yatırımcılarının desteği ile ticari ürüne dönüşebilecek kompakt bir cihaz haline getirildiği takdirde Sanayi ve Tıp alanında da kayda değer bir yer edinecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!