İstanbul
18 Ocak, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kedi Sahibi Olanlara Soru: Kedinizi Tanıyor Musunuz?

06 Aralık 2023, Çarşamba 22:31
Kedi Sahibi Olanlara Soru: Kedinizi Tanıyor Musunuz?

Kedilerde Yeme Bozuklukları


Her cinsten kedi, yemek yemeyi çok sevmektedir. Sokakta yaşayan kedilerden ziyade evde yaşayan kediler, daha az enerji kaybı yaşayıp daha çok yemek yediği için fazla kilo alabiliyorlar. Kedilerin yaşadığı yeme bozuklukları, sağlıkları açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Bu konuyla ilgili yazdığımız makaleyi okuyarak kediler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Aşırı yemek yiyen kedilerin sayısı günümüzde oldukça fazladır. Özellikle kediler evde tek olmadıklarında yemek bulamama korkusuyla daha fazla yemek yiyebilirler. Yaşına, kısır olup olmadığına ve kilosuna göre bir mama düzeni olmalıdır. Kediniz her acıktığında mama verirseniz herhangi bir mama düzeni oluşmayacaktır. Kedinizi, belirlediğiniz saatlerde mama vermeye alıştırırsanız o da sabretmeyi öğrenecektir. Yemeği fazla kaçıran kediler, karaciğer yağlanması, obezite, diyabet, hareket kısıtlılığı, mide problemleri gibi rahatsızlıklar ile mücadele etmek zorunda kalacaktır. 

Hızlı yemek yiyen kediler, yediklerini çiğnemeden yutma alışkanlığına sahiptirler. Çiğnemeden yutma eylemini alışkanlık haline getiren kedilerin mide sorunu yaşama olasılıkları çok daha fazla olacaktır. Eğer kedinizin çok hızlı yemek yediğini düşünüyorsanız kendi elinizle beslemeyi deneyebilirsiniz. Avucunuzun içine mamayı koymalı ve kedinize tek tek yedirmelisiniz. Kediler için satılan yavaş yedirme kaplarından da yararlanabilirsiniz. Tam tersi çok yavaş yiyen kediler de mevcuttur. Anoreksiyaya sahip olan kediler, psikolojik olarak az yemeye kendilerini şartlamışlardır. Kedinizde depresyon, keyifsizlik, sürekli uyku hali, halsizlik, zayıflama gibi belirtilere denk geldiyseniz birlikte oyunlar oynayarak kedinizin keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Mamasını beğenmediği için az yiyor da olabilir. Böyle bir durum varsa değiştirdiğiniz mama ile eski mamayı karıştırarak bir süre kedinize verebilirsiniz.

Kediler ne yer noktasında kesinlikle dışkı yer almıyor ancak kendi dışkısını yiyen kediler de var. Dışkı yemek, daha çok köpeklerde görülen bir eylem olsa da kedilerde de çok sık görülmektedir. Dışkı veya kaka, kedilere virüs taşıyabilen parazitleri içerir. Kedileri dışkı yemeye yönelten bazı sebepler bulunur. Örneğin, bazı parazitler, kedinin dışkı dahil pek çok şey yemesine sebep olmaktadır. Kedinizin dışkı yediğinden şüpheleniyorsanız tuvaletini yapar yapmaz kumunu temizleyerek buna engel olabilirsiniz.


Kediniz Size Güveniyor Mu?


Kediniz size güveniyor mu sizce? Kedinizle olan ilişkinize bakarak bunu anlayabilirsiniz aslında. Gün içerisinde size olan yaklaşımının nasıl olduğunu düşünün. Yalnızca sizinle mi vakit geçiriyor yoksa tek başına olmayı mı tercih ediyor? Kediniz evinize yeni geldiyse alışması için belli bir süre tanımalısınız. Kedinizin güvenini kazanmanız imkansız değildir ancak zaman isteyen bir süreçtir. İlişkinizin dinamiği bu güvene bağlıdır ve güven, sebat gerektirir. Kedi sahibi olarak dostlarınızla bir an önce yakınlaşmak istemeniz doğaldır ancak bunun bir süreç olduğunu unutmamanız gerekiyor. 

Kedilerin iletişim yöntemlerini anladıktan sonra onlara nasıl yaklaşmanız gerektiğini daha kolay anlayabilirsiniz. İlişkinizin ilerleyebilmesi için en az güven kadar önemli olan bir seçenektir. Kediniz sizinle zaman geçirmek istiyorsa bunu zaten belli edecektir. Yanınıza gelir, kafasını sürter, karnını okşamanız için açar veya yanınıza kıvrılır. Sizinle zaman geçirmek istiyorsa gece ayak ucunuzda uyumak ister. Size karnını açması da size karşı duyduğu güveni temsil eder. Kedinizin bacağınıza yapacağı masajdan da çok hoşlanacaksınız çünkü kediler bu hareketi çok nadir yaparlar. 

Size mesaj yapan bir kediniz varsa çok şanslı olduğunuzu söyleyebiliriz. Kediler, bebekliklerinde masaj alışkanlığını edinirler. Yavru kediler, süt emmek isterken annesinin memesine masaj yaparlar. Bu masaj hareketini size de gösteriyorsa güvendiği anlamına gelmektedir. Kediniz kuyruğunu kıvırdıysa buradan anlayacağınız şey sizi sevdiği ve size çok güvendiği olmalıdır. Soru işareti şeklini alan bir kedi kuyruğu, kuyruk ile birlikte çıkardığı hırıltı, halinden memnun ve mutlu olduğunu size göstermektedir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.