İstanbul
18 Ocak, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Nasıl Mutlu Olunur?

29 Ocak 2024, Pazartesi 18:33

Hayatta hepimiz mutlu olmak isteriz değil mi? Kimse durup ben de mutsuz olmak istiyorum bu hayatta demez gibi... Peki mutluluğu nasıl tanımlarsın? Sana göre mutluluk nedir? Arkadaşlarla buluşup bir şeyler yemek mi, yeni eşyalar almak mı, istediğin okulu kazanmak mı, istediğin işe girmek mi? Mutluluğu tek bir tanıma sığdırmak çok zor olsa da hadi gel mutluluğun bilimsel açıklamalarına bakalım. Bilim, mutluluğu hormonlarla açıklıyor. Örneğin mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonu vücutta arttığında insanların daha mutlu olacağı söylenir. İnsanlara da bu hormonu artırmak için spor yapın, sağlıklı beslenin, d vitamini alın, düzenli uyuyun gibi genel geçer bilgiler söylenir. Peki gerçekten mutluluğu bu şekilde elde edebilir miyiz?

Mutluluk, kişiden kişiye farklılık gösterse de hepimizde ortak olduğu bir durum vardır. O da kendimizi iyi hissettiğimiz, yaşamdan keyif aldığımız anlardır. Mutluluk içsel bir durumdur. Bu yüzden dışarıdan gelen olayların bizim mutluluğumuzun üzerindeki etkisi yoktur.

Bazen müthiş bir mutlu olacağım yanılgısının tuzağına düşebiliyoruz. Bu eteği aldığımda çok mutlu olacağım, şu işe bir gireyim dünyanın en mutlu insanı ben olacağım, bu okul bir bitsin hayatım çok mükemmel olacak... Bu cümleler sana bir yerden tanıdık geldi mi? Mutluluğu genelde hep belirli koşullara bağlarız. Bu koşullar gerçekleştiğinde çok mutlu olacağımızı zannederiz. Peki gerçekten bu şartlar gerçekleştiğinde mutlu oluyor muyuz? Tabii ki mutlu oluruz ama yapılan çalışmalara göre bunun genel mutluluk puanımızda pek bir etkisi olduğu söylenemez. İstediğimiz elbiseyi aldık o an çok mutlu olduk bir saat sonra başka bir elbise almaya odaklanırız. Bu yüzden gerçek mutluluğu bulmak için daha içsel bir yolculuğa çıkmamız gerekir.

Mutluluğu Bulmak İstiyorsan Yapman Gerekenler:

Mutlu Olmak için “o” zamanı beklemeyi bırak: Mutlu olmak için kendine bir koşul yaratmayı bırak. Kendini şu okul bitsin ondan sonra mutlu olacağım demek senin hiçbir zaman mutlu olamayacağına işaret eder. Hayat bir varış noktası değil, hayat bir yolculuktur. Bu yolculuğun her anından ayrı keyif almak yerine kendine koşullar sunmayı bırak.

Mutlu Olmak için kendini başkalarıyla kıyaslamayı bırak: Bazı zamanlar kendimizi ister istemez başkalarıyla kıyaslama eğiliminde olabiliyoruz. Bu oldukça normal ve insanca bir durum. Fakat bunu sürekli olarak yapıyorsak o zaman bir durup düşünmemizde fayda vardır. Özellikle sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte hiç tanımadığımız, işin arka tarafını bilmediğimiz hayatlara dahil olabiliyoruz. Burada hatırlamamız gereken hiç kimsenin hikayesini, hayatının arka planında neler olduğunu bilmiyor oluşumuz. Herkesin hikayesi ve hayat yolculuğu bambaşkadır. O yüzden en iyisi kendi hikayemize odaklanmaktır.

Mutlu Olmak İçin Mükemmel Olmayı Bırak: Mükemmel olma hedefinin seni birçok deneyimden alıkoyacağını hiç düşündün mü? Çoğu zaman insanlar mükemmel olma takıntıları yüzünden çok istedikleri şeyi asla yapamazlar. Kusursuz bir dansçı olmak istiyorsun ama bir defa yanlış hareketi yapar hevesim kırılır veya insanlar bana güler diye korktuğun için hep dansa gitmeyi erteliyorsun ama denemeden defalarca düşmeden nasıl kusursuz bir dansçı olabileceksin? Denemek, hatalar yapmak bizi büyütür ve hayatımıza renk katar hatta kim olduğumuzu bulmamıza yardımcı olur.

Mutlu Olmak İçin Mutluluğu Öğren: Mutluluk öğrenilebilir bir şey midir? Evet, mutluluğu diğer öğrendiğimiz her şey gibi öğrenebilir ve kendimizi bu konuda eğitebiliriz.

Mutlu olmak için kendimizi tanımak, kendimiz ile iletişimimizin düzgün olması son derece önemli bir faktördür. Neler yapmayı sevdiğimizi bilirsek veya nelerden hoşlanmadığımızı bilirsek mutluluğumuz üzerinde daha fazla söz sahibi olabiliriz.

Mutlu olmak için şunları denemek belki sana iyi gelebilir.

Gece Rutini Oluşturmak: Kendine yatmadan önce sevdiğin şeyleri yapacağın ve seni ertesi güne iyi bir şekilde hazırlayacak rutihn oluşturmak pek çok açıdan yararlıdır. Örneğin yatmadan önce kitap okumak, meditasyon yapmak, ertesi gün için kahveni hazırlamak, dans etmek veya sadece mum ışığında biraz oturup zihnini düzenlemek sana iyi gelebilir.

Hayatına Egzersiz Katmak: Hareketin birçok faydası vardır. Hareket yapmak hormonlarımızı düzenler, daha iyi hissetmemizi sağlar, fiziksel görüntümüz üzerinde etkilidir, daha sağlıklı ve dinç olmamızı sağlar. Burada önemli olan düzenli bir şekilde hareketin hayatımıza girmesidir. İlla koşu bandında koşmanız veya ağırlık kaldırmanın gerekmez. Önemli olan sizin hayatınızda sürdürülebilir olmasıdır.

Olumlu Düşünce Pratikleri Yapmak: Olumlu düşüncelere sahip olmak yaşadığımız negatifliklere karşı bizi korur, bizi motive eder ve içeriden kendimize destek olmamızı sağlar. Mutlu olmanın tek bir formülü olmadığı gibi birisi gelip sihirli değnekle sizi bir anda mutlu yapmayacak. Kendi mutluluğunuz için kendiniz çaba göstermelisiniz. Kendi mutluluğunuzu kendiniz oluşturmalısınız. Unutma mutluluk çoğu zaman bizim seçimlerimize bağlıdır. Mutlu olmayı seçiyor musun?

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.