İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Karbon Ayak İzine Son!

06 Aralık 2023, Çarşamba 23:00
Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Karbon Ayak İzine Son!

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Neler Yapmalısınız?


Sürdürülebilirliği günlük hayatınıza uygulayabilmeniz için sizlere birkaç püf nokta hazırladık. Makalemize bir göz gezdirerek neler yapabileceğinizi daha net öğrenebilirsiniz. Yaşantınız boyunca çevreyi, canlıları ve iklimi düşünecek adımlar atmalısınız. Yiyecek seçiminizden su kullanımına kadar günlük yaşamınızı olumlu anlamda etkileyecek tüm faaliyetleri gerçekleştirmeniz, insanlık için atılan bir adımdır. Dünyada daha az karbon izi bırakabilmek için bu önerilere dikkat kesilmeniz çok önemlidir. Elimizden geleni her şeyi yapmalı, sürdürülebilir bir dünya için daha çok çalışmalıyız. 


Karbon Ayak İzi Nedir?


Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsi ile ölçülebilmektedir. Üretilen sera gazı miktarı, insanların çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Karbon ayak izi, tüm sera gazlarının (CO2), ton eşdeğeri cinsinden miktarı olarak ifade edilir. Doğrudan ayak izi ve dolaylı ayak izi olarak iki ana parçadan oluşmaktadır. Doğrudan karbon ayak izi, ulaşım araçlarında kullanım sırasında yanan fosil yakıtlardır. Örneğin, yemek pişirmek, araç kullanmak gibi. Doğrudan sebep olduğumuz karbon, bu kategoride değerlendirilmektedir. Dolaylı karbon ayak izi, kullandığımız ürünlerin üretiminden itibaren doğada yok olmasına kadar geçen süreçte açığa çıkan sera gazlarıdır. 


Karbon Ayak İzi Nasıl Hesaplanır?


Karbon ayak izi hesaplaması, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki ayrı boyutta yapılmaktadır. Bireysel boyutta hesap yapmak, doğalgaz, kömür ve elektrik gibi enerjilerin toplam miktarı şeklindedir. Kurumsal boyutta hesaplama, kurumların neden olduğu sera gazlarının üç ayrı aşamada incelenmektedir. İlk aşamada kurumların sırf faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için neden olduğu doğrudan sera gazı, ikinci aşamada dışarıdan alınan buhar, ısı ve elektrik gibi enerjilerin üretimi sürecinde oluşan sera gazı, üçüncü ve son aşamada ise bu faaliyetler gerçekleştirilirken alınan hizmetlerin kullanımında ortaya çıkan sera gazı incelenmektedir. 


Karbon Ayak İzinizi Nasıl Azaltabilirsiniz?


Karbon ayak izinizden kurtulabilmek istemeniz ve bunun farkında olmanız oldukça önemli. Bu makaleyi yazma amacımız da tam olarak bu farkındalığı yaratmaktı. Sürdürülebilir bir yaşam için birazdan vereceğimiz tavsiyeleri uygulamanız bizleri çok sevindirecektir.

  • Kısa mesafeler için araç kullanmamak, yalnızca uzun mesafelerde araç kullanmayı tercih etmek.

  • Kısa mesafelerde bisikletle ya da yürüyerek gitmeyi tercih etmek.

  • Tasarruflu ampul kullanmak ya da az enerji harcayan elektronik cihazlar kullanmayı tercih etmek.

  • İhtiyacınızdan fazla ürünü satın almamak. (Yiyecek, içecek, kıyafet gibi)

  • Uçaklar, karbon ayak izini artıran ulaşım araçlarıdır. Uçaklar yerine toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih edebilirsiniz.

  • Yenilenebilir enerji kullanmak. (Evinizin çatısına güneş paneli kurmak gibi)

  • Evden çıkan atıkları azaltmak. (Tek kullanımlık ürünler yerine birden çok kez kullanabileceğiniz ürünleri tercih edebilirsiniz.)

  • Ağaçlar, karbon salımını dengelerler. Yeşil alanları elinizden geldiğince korumalısınız.

Karbon ayak izinizi elinizden geldiğince azaltmalı, hatta yok etmelisiniz. Karbon ayak izinizi sık sık hesaplayarak gerekli kontrolleri kendiniz de sağlayabilirsiniz.


Sürdürülebilir Yaşam İçin Birkaç Tüyo


Sürdürülebilir yaşam hedefliyorsanız uygulamanız gereken birkaç adım bulunmaktadır. İlk adımı alışveriş oluşturuyor elbette. Yapacağınız alışverişi oldukça kontrollü bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Sırf rengini beğendiğiniz diye aynı kazaktan almanıza ya da zaten elinizde varken yeni bir makyaj malzemesi almanıza hiç gerek yok. Yeniden kullanabileceğiniz ya da geri dönüştürebileceğiniz ürünler kullanmanız daha doğru olacaktır. İkinci adımı plastiksiz bir yaşam oluşturuyor. Plastiğin olduğu yerde sürdürülebilir bir yaşamdan bahsedemeyiz. Plastikler, okyanusların %40’ını kaplayacak kadar büyük ve tehlikelidir. Üçüncü ve son olarak adım olarak mutfakta sıfır atık felsefesini benimsemelisiniz. Doğaya verdiğiniz zarar mutfak tezgahlarına ve sofralara da taşınabildiği için bu kısma özellikle dikkat etmelisiniz. Hem doğayı hem de kendinizi düşünüyorsanız sıfır atık düşüncesini benimsemeniz faydalı olacaktır. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.