İstanbul
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Tatlı Molaların Aperatif İçeceği: Sıcak Çikolata

04 Aralık 2023, Pazartesi 17:52
Tatlı Molaların Aperatif İçeceği: Sıcak Çikolata

Sıcak Çikolatanın Tarihi


Mayalılar, M.Ö. 500’lü yılların başında oldukça enteresan bir sıcak çikolata tarifi sunmuşlardır. Kakao tohumları, su, acı biber ve mısır ununu karıştırarak ortaya bugünkünden çok daha farklı olan bir sıcak çikolata çeşidi çıkarmışlardır. Mayalılar, içtiği bu sıcak içeceği kalın köpük oluşana kadar fincanlar arası gidip gelerek karıştırıyorlardı. Bu karışım esnasında içecek soğuyordu ve Mayalılar normalde sıcak olan bu içeceği soğuk olarak tüketiyorlardı. O zamanlarda içilen bu içecek, her statüden insanın tüketebileceği bir içecekken zenginler büyük kaplardan içerek statü farklılığını ortaya koyuyorlardı. O zamanlarda yaşayan tüm insanlar, kaplarla birlikte gömülmüştür.

1500’lü yılların başında kaşif Cortez, kakao çekirdekleri ile birlikte çikolata içeceği aletlerini Avrupa’ya getirmiştir. Soğuk ve acı olan bu çikolatalı içecek, Kral V. Charles’ın ve pek çok kişinin bir numarası haline gelmiştir. İçecek, İspanya’ya giriş yaptıktan sonra sıcak, acı bibersiz ve tatlandırılmış bir şekilde servis edilmeye başlanmıştır. Bu konuda oldukça korumacı ve ısrarcı olan İspanyollar, bu özel içeceğin haberlerini hemen yaymalarına izin vermemiş, en az yüz yıl beklemiştir. Sıcak çikolata içeceği, 1700’lü yıllarda Londra’ya ulaştığında, çikolata çok pahalı olsa da çikolata evleri o dönem için oldukça popüler olmuştu. Bu yılların sonlarında Royal College of Physicians Başkanı Hans Sloane, sıcak çikolata ile sütü karıştırmak üzerine kurulu olan bir sıcak çikolata tarifini Jamaika’dan getirmiştir. 


Sıcak Çikolata Nasıl Yapılır?

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, süt, şeker ve çikolatanın birleşimi ile oluşan ve tadı harika olan bir içecektir. Sıcak kakao ve sıcak çikolata arasındaki temel fark; sıcak çikolata, eritilmiş çikolata ile yapılırken sıcak kakao, kakao tozu kullanılarak yapılmaktadır. Çikolata aşıklarının en sevdiği içecek olan sıcak çikolatayı evde yapmak isteyen herkes kolaylıkla yapabilmektedir. Çikolata, şeker ve süt malzemelerini kullanarak evde sıcak çikolata yapmak oldukça basittir. İlk işleminiz, çikolatayı, ocağın üstünde bulunan tencereye koymak olmalıdır. Çikolatayı erittikten sonra pişirme işleminiz biter ve hemen akabinde süt/krema ve şeker ekleyerek işleminizi sonlandırabilirsiniz. İçeceği sıcak bir şekilde servis edebilir ve keyifli dakikaların tadını çıkarabilirsiniz. 

Marketten hazır sıcak çikolata ya da doğru tabiriyle sıcak kakao almak istiyorsanız yapmanız gereken işlem çok daha kısa ve basit olacaktır. Toz sıcak çikolata alıp sıcak kakaonuzu içeceğiniz kupaya/bardağa dökerek işleminize başlamalısınız. Biraz sıcak su ve ısıttığınız sıcak sütü de dökerek çikolatayı karıştırdıktan sonra sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz. Toz halinde almayı düşünüyorsanız Nestle veya Starbucks markalarının sıcak çikolatalarını satın alabilirsiniz. Sıcak çikolata içeceği, sıcak kakaoya göre çok daha yoğundur ancak sıcak kakaoda şeker veya tatlandırıcı kullanımı çok daha fazladır. Kakao, acı olduğu için şekere veya tatlandırıcıya ihtiyaç duyulur.


Sıcak Çikolata Malzemeleri Nelerdir?

Sıcak çikolata içeceğini keyifle tüketebilmeniz için evde sıcak çikolata yapımını tam anlamıyla öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için de sıcak çikolata için kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin kalitesi oldukça büyük önem taşıyor.

•    125 gr çikolatanızı doğrayarak tarifinizin ilk aşamasına başlayabilirsiniz. 
•    Çikolatanızı doğradıktan hemen sonra sütü, şekeri ve çikolatayı tencereye ekleyebilirsiniz.
•    Çikolatanız bitter ya da sütlü olabilir, istediğinizi seçebilirsiniz.
•    Karışımınızı orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.
•    Kaynamaya başlar başlamaz içeceğin altını kapatın ve karıştırın. Öyle bir karıştırın ki karışımınız pürüzsüz bir hale gelsin.
•    İçeceğiniz artık hazır, en sevdiğiniz kupaya içeceğinizi doldurabilir çikolatanın tadını çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sıcak çikolata tarifini adım adım uyguladıktan sonra, kaynamadan hemen önce içeceği ocaktan çekerseniz acı bir tat ağzınıza gelmeyecektir. Sıcak bir içecektir ancak yanmasına da gerek yoktur.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.